Twee redenen waarom een Selectie-assessment waardevol is in een krappe arbeidsmarkt

Hoe kijk jij als werkgever aan tegen een assessment bij werving van een nieuwe medewerker? En wat vind jij ervan als degene die het assessment ondergaat?

Selectie-assessment door de bril van de werkgever

Zie jij als werkgever een assessment als een show stopper? Misschien krijg je wel een negatief aanstellingsadvies! En dan heb je nog niemand om de vacature te vervullen… Toch weten we allemaal wel uit ervaring dat twijfel bij een aanstelling meestal op een later tijdstip gegrond blijkt. Met als gevolg dat je binnen korte tijd opnieuw op zoek kunt naar een geschikte kandidaat voor de vacature. Een assessment helpt je om tot een goed gefundeerde beslissing te komen bij het selecteren van de juiste kandidaat.

Selectie-assessment door de bril van de werknemer

Juist vanwege het enorme aanbod van werk ben jij als werknemer steeds kritischer. Wil ik deze baan echt? Past hij bij mij? Kan ik mij hier verder ontwikkelen? Juist een assessment helpt je bij het vinden van de antwoorden op deze vragen. Een assessment geeft ook jou als werknemer waardevol inzicht in jouw drijfveren, competenties en motieven. Zodat je met meer motivatie aan een nieuwe job begint. En is het advies negatief? Misschien vind je dat een tegenvaller op de korte termijn. Maar waarschijnlijk behoedt het advies je tegen teleurstellingen op de lange termijn!

Een selectie-assessment is een waardevol instrument voor werkgever én werknemer

Vanuit deze twee optieken gezien is een assessment voor zowel werkgever als potentiële nieuwe medewerker een onmisbaar hulpmiddel om een goed doordacht besluit te nemen. Een assessment is de manier om tijdens de sollicitatieprocedure echt relevante informatie boven tafel te krijgen. Informatie die je vaak uit een sollicitatiegesprek niet weet te destilleren.

Selectie-assessment uitvoeren?

Wil jij een assessment laten uitvoeren? Lees hier meer over de inhoud van een assessment. Of maak een afspraak met ons een nadere kennismaking.